zondag 14 april 2019

Bikini voor mijn zusje

Maakte vandaag deze bikini voor mn zusje, had best weer een beetje angst om weer bikini's te maken, omdat het al zolang geleden was....maar was achteraf helemaal niet nodig. Ik heb de top en slip gevoerd met een dunne lycra die snel droogt en de de top en slip met lycrapipingbandjes omlijst. Met diezelfde bandjes heb ik de schouderbandjes ook weer gemaakt.


Woensdag had ik het patroon getekend. Ik besloot om de lycra van de cups zoveel mogelijk intact te houden, dan kies ik voor 1 coupenaad voor de lycra. De paddingcups hebben wel een driedelige coupe gekregen, zodat er een mooi vorm ontstaat voor de cups. Ik heb het patroon heel simpel gehouden, want de basis moet goed zijn, het pimpen van de bikini komt bij mij toch pas wanneer ik ermee bezig ben.

De paddingcups zigzag ik aan elkaar met een soort locksteek.
Aan de bovenkant van de bovencup  en langs de oksel stik ik de rand plat met een zigzag, ik gebruik dan de smalle kantvoet 10D (Bernina) voor. De lycra stik met een rechte stiksteek vast aan de bovenkant van de padding, daarna gebruik ik nog een framilionelastiek om de bovencup mooi aan te laten sluiten. (Dat elastiek zigzag je dan weer vast)
 Omdat ik het beugelband aan de buitenzijde vaststik, zie je aan de binnenzijde van de bikini geen lelijke naden lopen, die zitten nu aan de buitenzijde weggewerkt onder het beugelband.De cups had ik afgelopen woensdag al gemaakt, om te kijken of die een beetje passend zouden zijn.
Ik heb de voering aan het lijfje vastgestikt, zodat die tijdens het verwerken van het elastiek niet meer kan verschuiven. Ik heb het middenvoorpandje deze keer beplakt met G785 vlieseline ipv tule (en vliesofix)...om eens een keer te testen of het houdt...Ik had eerst de bikini in elkaar gezet en heb die pipingbandjes er met een zigzag 'zwevend' aangestikt met een zigzagsteek. Het beugelband heb ik aan de buitenkant gezet, zoals ik voorheen wel vaker gedaan heb.
Hier ben ik het lycrabandje aan het stikken aan de bovencup, ik doe dat met een zigsteek, de ene kant in de bovencup en de andere steek komt in het bandje terecht, zodat het als een soort pipingbandje verwerkt wordt, maar dan anders... Ik heb dat ook aan de onderkant van het lijfje gedaan en aan de bovenzijde van het lijfje, het is allemaal omlijst....
Ik heb aan de bovenzijde bij de oksel en bovenranden van de bovencup de bandjes extra lang gelaten, om het vlechtwerk met de schouderbandjes te kunnen maken, ongeveer 45cm, het bandje heeft heel veel rek, dan hoef je daarna niet nogmaals een stuk af te knippen...(het blauwe bandje had ik er nog apart tussen gezet)
Ik maakte gebruik van mn machine om te kunnen vlechten, zette de voet naar beneden.Bij de slip heb ik 2 bandjes (zwart en blauw) aan de bovenzijde vastgestikt. 

Ik had eerst met een lange rijgsteek de voering vastgestikt aan de slip, voorheen zigzagde ik dat vast, maar dan krijg je zo'n verdikkingen....de rijgdraad trek je er later weer makkelijk uit... Je moet wel lange draden over laten, want de lycra heeft de neiging om te rimpelen tijdens het stikken, ik schuif dan alle draden weer glad.....
Bij de slip heb ik eerst alles met een zwart bandje omlijst, ik heb ook naakte/rubberelastiek gebruikt, voor de stevigheid....ik heb deze keer GEEN naadtoeslag bij de pijpjes en bovenkant slip aangetekend, omdat ik het pipingband ging gebruiken, dat is genoeg om de toeslag op te vangen, het naaktelastiek is maar 5mm breed. Dat naakelastiek heb ik met de lockmachine verwerkt, ik heb zo'n elastiekvoet, dan is het een fluitje van een cent. Ik zet die elastiekvoet aan de achterzijde van de pijpjes v/d slip ietsje strakker en zodra ik naar de voorzijde ga, zet ik m weer wat losser.
Voor wie niet weet wat naakt- rubberelastiek is...hierbij een afbeelding ervan...
1 opmerking:

Corina zei

Het is een plaatje geworden met weer een hele mooie duidelijke uitleg en plaatjes.
Dank je wel daarvoor.

Zijden jurkje deel 2

De satijnzijde die ik gebruik is best dun, om de stof wat meer body te geven, heb ik de stof tegengevoerd met een zwarte katoenen/zijde ...