zondag 19 juli 2015

Foto's analyseren van Verticale coupebelijningen bij bh's

Voor mijn patroontekencursussen bij Merckwaerdigh heb ik moeten leren om foto's te analyseren, ik krijg een opdracht om een foto te zoeken om daar een patroon van te maken.
Het analyseren van foto's helpt je inzicht te geven, hoe een bh is opgebouwd. Bij de patroontekencursus BH is het goed om te weten onder welke categorie een cup valt, je hebt 3 basis cupbelijningen: verticale, horizontale en schuine (diagonale) coupenaad. 
Om te bepalen onder welke coupe de bh valt, kijk je naar het bustepunt, daar moet de coupenaad doorlopen, dat is bepalend.
Bij het patroon maken kijk je ook of middenvoor verlaagd is, of een normale belijning heeft, of de beugel verlegd moet worden naar binnen toe (bh's zonder onderrand) Is het achterpand recht of zit er een belijning in. Heeft de bh een rug- of voorsluiting. Er zijn dus legio mogelijkheden om je patroon te maken
Een aantal modellen zijn heel duidelijk, maar een aantal ook niet, die je aan het twijfelen kunnen brengen waar de coupe bij hoort. In deze post laat ik een aantal bh's zien met een verticale coupe.

Enkele voorbeelden van bh's met een verticale coupe:

Deze triangel bh heeft een verticale coupe, de naad loopt verticaal over het bustepunt. Het middenvoor is flink verlaagd en de beugel is naar binnen verplaatst.

Deze bh is een goed voorbeeld, om op het verkeerde been gezet te worden. Het lijkt een bh met een schuine coupe, maar als je goed kijkt naar het bustpunt zie je dat het een verticale belijning is...waarom, de coupenaad loopt verticaal door het bustepunt, de schuine coupenaad loopt boven het bustepunt. Verder is hier ook de beugel naar binnen gelegd, omdat er een keyhole in het middenvoor is. Deze bh ben ik voor mijn huiswerk opdracht aan het uitwerken in 70B t/m 90B, best een hele uitdaging.

Ook dit model komt in aanmerking voor een verticale coupe.
De bovencup (voorcup) loopt schuin boven het bustepunt en niet door het bustepunt. Als je goed naar de ondercup (zijcup) kijkt, zie dat die verticaal is, welliswaar wat schuin ingezet (omdat het schouderpunt meer naar de zijkant verplaatst is)
Zo zie je dat je heel snel op het verkeerde been gezet wordt, als je niet goed kijkt.
Dit model teken je zonder onderrand, je verlegt de beugel naar binnen.


Deze bh lijkt me erg duidelijk, de belangrijkste coupenaad loopt verticaal door het bustepunt, de zijcup en voorcup hebben ook nog een extra naad gekregen. 


Bij een volgende post zal ik dieper ingaan op de horizontale coupe. Hoop dat jullie het net zo leerzaam vinden als ik. 

2 opmerkingen:

corina zei

Interessant hoor zo'n blog bericht.
Ga er nog eens goed voor zitten en bekijken.
Dank je wel.

Corina

Couture Carrie zei

Gorgeous post! Love the black lace bra!

xoxox,
CC

Mouwen maken met een splitje

Ik ben bezig met een jurk met een driekwart mouwtje, ik heb het patroon zelf getekend, ik heb meerdere workshops via Blueprint gevolgd van S...